Wie ben ik?

Mijn naam is Renate Van Geel, ik ben 37 jaar, getrouwd en mama van Nia (2013) en Ilja (2016). Ik ben geboren in Zuid-Korea en na adoptie opgegroeid in de landelijke, Belgische Noorderkempen.

Mijn basisopleidingen zijn:
– Toegepaste psychologie
– Master Sociale en culturele antropologie

Daarnaast volgde en volg ik tal van korte opleidingen, alsook:
– basismodule Verlies, rouw en emotionele pijn van kinderen en jongeren (De Bleekweide, Gent)
– 3-jarige opleiding tot Adoptiecoach (i.o.) (Adoptee & Foster Care, Nederland)
– specialisatiejaar Hulp verlenen bij complexe verwerkingsprocessen en trauma (Interactie-academie, Antwerpen)

In 2009 startte ik als thuisbegeleidster binnen bijzondere jeugdzorg. Ik begeleidde kinderen, jongeren en hun context, alsook jongeren die voor het eerst begeleid zelfstandig gingen wonen.
Sinds 2016 ben ik aan de slag als maatschappelijk werker op een CLB. Ik ondersteun en begeleid scholen, ouders en leerlingen in het kader van moeilijke thuissituaties en verwijs zo nodig door voor verdere begeleiding.
In beide jobs richtte ik me steeds op het gezin als geheel aangezien niemand functioneert als eilandje. Gezinsleden zijn verbonden in alles wat ze doen en niet doen, in wat ze zeggen en niet zeggen. Er is permanente uitwisseling en invloed op elkaar.
Bij elke vraagverheldering vertrek ik vanuit bovenstaande benadering. In mijn ogen ligt een belangrijk deel van de oplossing en heling vaak in de wisselwerking tussen gezinsleden.
Ik werk met oog voor de ruimere context en zet waar mogelijk in op het eigen netwerk van gezinnen om hen te versterken. Als antropoloog heb ik aandacht voor ieders culturele eigenheid en diversiteit.

Ik werkte samen met veel scholen en diensten in de Noorderkempen en ken intussen zeer goed de weg in de sector van de jeugdhulp en van het onderwijs. Hierdoor kan ik gericht doorverwijzen indien nodig. Ik weet dat de noden ontzettend hoog zijn, de wachtlijsten ellenlang en de hulpvragen prangend. Op mijn beurt hoop ik te kunnen bijdragen aan kwaliteitsvolle hulpverlening voor kinderen, jongeren en hun gezinnen.
Binnen een gezinsbegeleiding is er zeker ruimte om aan de slag te gaan met de noden en behoeften van de kinderen. Momenteel doe ik evenwel geen aanbod voor louter individuele kindtrajecten, hiervoor werk ik samen met verschillende diensten uit Kalmthout en Essen. Hier kan je onder andere terecht voor individuele kindercoachtrajecten, ontspanningslesjes in groep, psychotherapie en diagnostiek.

Ik ben aangesloten bij de Beroepsvereniging voor psychologisch consulenten (BPC).